Acrilatul pentru proteze dentare: de ce ai nevoie de el și cum să îl alegi?

Articole

Acrilatul sau rășina acrilică este un material utilizat în fabricarea protezelor dentare, în special pentru protezele parțiale și totale. Acrilatul folosit în proteze dentare este de obicei un polimer termoactivat, care se întărește la căldură și se mulează într-o formă precisă. Află din acest material cum te ajută acrilatul în realizarea protezelor dentare, care este diferența dintre acrilatul monomer și acrilatul polimer, precum și ce proprietăți trebuie să aibă.

Acrilatul sau rășina acrilică este un material esențial în producerea protezelor dentare parțiale și totale, cu o serie de proprietăți care ajută tehnicianul dentar să obțină rezultatele pe care și le dorește în laboratorul de tehnică dentară.

Ce proprietăți are acrilatul pentru protezele dentare?

Acrilatul pentru protezele dentare are mai multe proprietăți, toate esențiale în a obține o lucrare protetică excelentă.

Stabilitate structurală și dimensională: Acrilatul oferă rezistență și stabilitate protezei dentare, pentru a preveni deformarea acesteia și deteriorarea ei în timpul utilizării. Stabilitatea structurală este probabil una din cele mai importante proprietăți ale acrilatului, care oferă și tehnicianului dentar o siguranță în ceea ce privește rezultatul finit. Practic, acrilatul nu trebuie să se contracte și nici să se deformeze în timpul prelucrării, și nici în cavitatea orală.

Estetică: Acrilatul are culoarea și nuanța țesutului pe care îl înlocuiește, atât la nivel de transluciditate, cât și la nivel de transparență, pentru a asigura un rezultat cât mai aproape de cel natural.

Fixare: Acrilatul este utilizat și pentru a fixa componentele metalice ale protezei.

Rezistență la apă și la abraziune: Acrilatul este rezistent la apă, ceea ce înseamnă că proteza dentară fabricată din acest material poate fi purtată fără probleme în timpul consumului de lichide sau alimente. Cu excepția rezistenței la apă, acrilatul trebuie să fie și rezistent la abraziune.

De asemenea, acrilatul este un material relativ ușor și confortabil pentru pacient. Protezele dentare fabricate din acest material sunt proiectate pentru a se potrivi cât mai bine în cavitatea orală și a oferi un nivel optim de confort în timpul masticației și vorbirii.

Acrilatul monomer și acrilatul polimer

Diferența principală între acrilatul monomer și acrilatul polimer constă în structura și proprietățile lor chimice.

Acrilatul monomer este o moleculă simplă, cu o singură unitate de acrilat, cum ar fi metacrilatul de metil sau metacrilatul de etil. Acrilatul monomer este lichid și prezintă o vâscozitate scăzută.

Acrilatul polimer este rezultatul polimerizării acrilatului monomer. Prin reacția de polimerizare la rece sau la cald, moleculele de acrilat monomer se leagă între ele pentru a forma o structură lungă și tridimensională, numită polimer. Acest polimer este solid și are proprietăți fizice și chimice diferite față de acrilatul monomer.

Ambele forme de acrilat sunt utilizate în fabricarea protezelor dentare. Acrilatul monomer este utilizat în procesul de polimerizare pentru a forma acrilatul polimer, care va constitui proteza dentară finală.

În cât timp se formează pasta?

Durata de formare a pastei poate să fie diferită, în funcție de producător. În general, timpul de formare a pastei este sub 20 de minute, proces ce are 4 faze:

  • Stadiul de sedimentare, în care polimerul (pulberea) se adaugă în monomer (lichid) și textura este nisipoasă
  • Stadiul 2, în care monomerul difuzează particulele de polimer – aspectul este cremos
  • Stadiul 3 sau stadiul de saturație, în care compoziția este păstoasă
  • Stadiul 4, în care este important ca pasta să fie introusă în tipar înainte ca monomerul să se evapore.

Ce tip de acrilate pentru proteze dentare poți găsi pe Tiana Dent?

Ai patru produse disponibile pe Tiana Dent, care te pot ajuta să fabrici proteze dentare parțiale și totale, cu polimerizare la rece sau la cald!

Probase Cold (monomer și polimer)este un material acrilic cu polimerizare la rece, folosit pentru:

  • proteze parțiale și combinate
  • proteze complete
  • rebazări
  • reparații 

Printre avantajele acestui produs se numără ușurința în modelare și fluiditate, precum și stabilitatea culorii, cât și a formei.

ProBase Hot (monomer și polimer)- material acrilat termopolimerizabil pentru restaurări pe implant, proteze totale și parțiale.

Printre avantajele acestui produs se numără ușurința în procesare, precum și stabilitatea culorii, cât și a formei.